Круглий стіл «Німецька меншість як тема в українській шкільній та університетській освіті»

27–28 вересня в Івано-Франківську в рамках ХХVI конференції Асоціації українських германістів відбувся круглий стіл на тему «Німецька меншість як тема в українській шкільній та університетській освіті», до участі у якому було запрошено Інститут «Ткума». Під час заходу обговорювалися нові підходи до висвітлення «німецьких сюжетів» у підручниках вітчизняної та всесвітньої історії.

Науковий співробітник Інституту «Ткума» д-р Олена Іщенко познайомила присутніх із досвідом включення теми Голокосту у програми і підручники, за якими вчать історію українські школярі. Були представлені підручник для 5-го класу (автори О. Бурлака, І. Піскарьова, І. Щупак) і 10-го класу (автор І. Щупак), у яких із урахуванням вікових психологічних особливостей учнів розглядається тема Другої світової війни і Голокосту. Значний інтерес учасники круглого столу виявили до використання інноваційних мультимедійних технологій – QR-кодів, за допомогою яких можна проглядати тематичні відеоролики, – карикатур, плакатів, фотодокументів з питаннями, що дозволяють глибше опанувати матеріал.

Український педагог, член правління Всеукраїнської асоціації викладачів історії та суспільних дисциплін д-р Петро Кендзьор говорив про необхідність подолання упередженості, стереотипного мислення стосовно висвітлення тематики міжнаціональних відносин, акцентуванні позитивних прикладів міжкультурної взаємодії задля формування у сучасних школярів толерантності та взаємоповаги. Модератором заходу виступив голова Ради німців України Володимир Лейсле.

Під час конференції працювала мобільна виставка «Німці в Україні: історія та культура», яка систематизує інформацію про життя німецької меншини на українських землях (автор концепції і текстів – німецький історик д-р Альфред Айсфельд). Програма завершилася екскурсією німецьким Івано-Франківськом.