Презентація нових видань Інституту "Ткума" на Книжковому Форумі у Львові

20 вересня у рамках Львівського книжкового форуму відбулася презентація нових видань Українського інституту вивчення Голокосту «Ткума» «Історія війни і трагедій та битви істориків навколо них». Місцем проведення заходу стала Головна читальна зала Наукової бібліотеки Львівського національного університету імені І. Франка. Зустріч провели заступник директора Інституту "Ткума" з наукової роботи д-р Єгор Врадій та науковий співробітник Валентин Рибалка.

У рамках презентації науковці, студенти, представники львівської єврейської общини та громадськості міста змогли ознайомитися зі змістом найновіших видань Інституту "Ткума". Це, зокрема, «Бабин Яр: жертви, рятівники, кати» (автори Олександр Круглов та Андрій Уманський) – книга, яка реконструює перебіг підготовки і знищення київських євреїв в Бабиному Яру наприкінці вересня 1941 р.; друга частина монографії «Холокост в Украине: немецкая военная зона, румынская военная зона, дистрикт «Галичина», Закарпатье» (Автори: Олександр Круглов, Андрій Уманський, Ігор Щупак); «Ті, хто повертають віру в людину»: Праведники народів світу Дніпропетровської області» – видання, присвячене мешканцям та уродженцям Дніпропетровської області, які у період Другої світової війни, рятували євреїв, що стали жертвами нацистського геноциду; «Голокост: художні виміри української прози», у якій вперше осмислюються основні віхи і напрямки рецепції Голокосту в українській художній літературі, аналізуються твори письменників ХХ – початку ХХІ ст. Також були презентовані видання «Голокост у Дніпропетровську», яке містить науково-популярну розповідь про зародження єврейської общини міста, життя в період окупації та про долю дніпропетровських євреїв у часи Голокосту, а також друге розширене та доповнене видання запорізького дослідника Олександра Давлєтова «Підготовка «покоління вовків»: вишкіл майбутніх виконавців Голокосту.

Наостанок присутні ознайомились зі змістом та характером статей розміщених у черговому дев’ятому випуску журналу «Проблеми історії Голокосту: український вимір», який випускається Українським інститутом вивчення Голокосту «Ткума». Виступи викликали неабияку цікавість серед присутніх у залі, що засвідчила й велика кількість питань до доповідачів. Насамкінець співробітники Інституту «Ткума» подарували комплекти нових видань бібліотекам Львівського національного університету та єврейської громади міста.