Міжнародна конференція «Дидактика історичних музеїв: сучасні методи навчання критичному осмисленню історії»

04-05 вересня у Центрі «Менора» проходила  Міжнародна конференція для музейних працівників «Дидактика історичних музеїв: сучасні методи навчання критичному осмисленню історії», організована Харківським офісом Фонду Конрада Аденауера в Україні за підтримки Українського інституту вивчення Голокосту «Ткума». Фонд Конрада Аденауера (Німеччина), який працює в Україні вже 25 років, разом із місцевими партнерами сприяє розвитку німецько-українських відносин та опікується сферою збереження культури і національної пам’яті. Учасниками конференції стали понад 60 музейних працівників з усіх куточків України.

Метою поважного заходу є ознайомлення учасників із сучасними методами презентації історії у музеї та сприяння налагодженню контактів між історичними і краєзнавчими музеями насамперед у Східній Україні. Відкрив конференцію Тім Б. Петерс, керівник Харківського офісу Фонду Конрада Аденауера в Україні, який наголосив на важливості налагодження українсько-німецької співпраці у різних галузях, зокрема, в освітній, науковій, музейній. Із вступним словом до учасників звернувся д-р Ганс-Герт Пьоттерінг, колишній президент Європарламенту, голова наглядової ради спорудження Будинку Європейської Історії, Уповноважений Фонду Конрада Аденауера з питань Європи. Згадавши Декларацію Шумена, він наголосив, що засадничими принципами Європейського Союзу до сьогодні залишаються європейська солідарність та взаєморозуміння. Окрему увагу він приділив історії створення Будинку Європейської Історії, відкритого у 2017 р. у Брюсселі за ініціативи Європейського Парламенту. Власне ідея створення цього Будинку й належала пану Пьоттерінгу, який висловив її більше 10 років тому.

А далі на українських музейників чекали цікаві доповіді та презентації, присвячені музейній дидактиці в Україні та світі.