Пошукова експедиція місцями Голокосту Дніпропетровської області

19–20 серпня Інститут «Ткума» організував пошукову експедицію місцями Голокосту Дніпропетровської області. Разом із американським меценатом Даніелем Берлером та істориком д-ром Олександром Кругловим наукові співробітники Інституту «Ткума» і Музею Голокосту відвідали кілька селищ нашої області з метою віднайдення місць знищення євреїв під час Голокосту і запису інтерв’ю зі свідками тих подій та їхніми нащадками.

У селищі Кислянка Синельниківського району учасники експедиції зустрілися з завідуючою історико-краєзнавчим музеєм імені Миколи Приходька, вчителькою української мови і літератури місцевої школи Людмилою Юхимівною Бут, яка розповіла про історію Голокосту в Кислянці та збереження пам’яті про ті страшні події сьогодні. На зустрічі був присутній депутат Дніпропетровської обласної ради, керівник громадської організації «Рубіж-Дніпро» Віктор Боняк, який опікується розвитком місцевого музею, та за підтримки якого у Кислянці з’явився меморіальний знак розстріляним військовополоненим та іншим жертвам Другої світової війни. Учасники експедиції побували також біля пам’ятника жертвам Голокосту – він був побудований за ініціативи Ростислава Шитікова.

Разом із гостями наукові співробітники відвідали село Вакулове (раніше – с. Сталіндорф, Жовтневе) Софіївського району Дніпропетровської області. Протягом 1931–1941 рр. саме воно було центром Сталіндорфського єврейського національного району. Під час Голокосту практично усі євреї Сталіндорфа, які не встигли евакуюватися – на 1939 р. чисельність євреїв у селі становила майже 50% від загальної кількості населення – були знищені. Також учасники експедиції відвідали село Новоподільське Софіївського району, де поспілкувалися з місцевими фермерами ОТГ щодо необхідності збереження пам’яті про події Другої світової війни у цьому регіоні, та із родичами людей, яким вдалося вижити під час Голокосту.

Записані під час експедиції спогади та інтерв’ю стануть основою подальших наукових і пошукових досліджень з історії Другої світової війн та Голокосту. А вже зараз Інститут «Ткума» готує комплекти освітньої та наукової літератури з історії, що будуть передані до місцевих шкіл та бібліотек.