Презентація документального фільму "Праведники"

12 липня  у приміщенні Дніпропетровської державної обласної адміністрації відбулася прем’єра документального фільму «Праведники». Стрічка присвячена історіям людей, які рятували євреїв на території нашого регіону у часі Голокосту. Ініціатором створення фільму став радник голови ДОДА Андрій Курляк. Поява документального фільму стала можливою внаслідок участі Інституту «Ткума», Музею «Пам'ять єврейського народу та Голокост в Україні» та підтримки спільного проекту з Національний меморіалом Яд Вашем «Вивчення Голокосту в Україні для формування атмосфери толерантності».

Безпосередніми творці фільму – Євген Тітаренко (режисер) та Наталія Хазан (продюсер) вже протягом останніх двох років були учасниками низки освітніх та наукових семінарів, організованих Інститутом «Ткума» спільно із міжнародними партнерами – Державним музеєм Аушвіц-Біркенау (Польща), Національним меморіалом Яд Вашем (Ізраїль), дослідницьким центром Яхад-Ін Унум (Франція) та ін.

Наукові консультації під час створення фільму надавали наукові співробітники Інститут «Ткума». Частиною стрічки стали унікальні інтерв’ю із родичами Праведників народів світу, зйомки на місцях масового убивства євреїв-мешканців Придніпров’я, залучення фотоматеріалів з фондів Музею Голокосту та ін.

Варто відзначити, що поява фільму стала однією з подій, що знаменувала ініціативу ДОДА й Інституту «Ткума» щодо вшанування пам’яті дніпровських Праведників народів світу та найменування на їхню честь топонімів у населених пунктах області.

Автори фільму пообіцяли усім присутнім на прем’єрі, що протягом найближчого тижня фільм буде наданий для вільного перегляду та завантаження у мережі інтернет.