Міжнародний форум «Ті, хто повертають віру в людину: Праведники народів світу Дніпропетровщини»

10 липня у Дніпрі відбувся Міжнародний форум «Ті, хто повертають віру в людину: Праведники народів світу Дніпропетровщини», організований Дніпропетровською облдержадміністрацією спільно з Українським інститутом вивчення Голокосту «Ткума» і Музеєм «Пам’ять єврейського народу та Голокост в Україні». Захід зібрав більше 60 гостей з Дніпра та області – науковців, музейних працівників, громадських діячів, ветеранів Другої світової війни.

Серед учасників форуму раді були вітати, зокрема:

- віце-ректора Українського католицького університету, колишнього політв’язня Мирослава Мариновича (Львів),

- доцента відділу політичних наук Nazareth College, програмного директора з правових досліджень д-ра Олену Прокопович (Рочестер, штат Нью-Йорк)

- родича Праведниці народів світу Сергія Левченка (Новомосковськ),

- директорку Департаменту культури, національностей та туризму Дніпропетровської обласної державної адміністрації Наталю Першину,

- директорку Дніпропетровського національного історичного музею ім. Д. Яворницького Юлію Пісчанську,

- директора Новомосковського історико-краєзнавчого музею Костянтина Мєшка, та багатьох інших.

Відкрили форум заступниця голови Дніпропетровської обласної державної адміністрації, доктор юридичних наук, доцент Ірина Грицай та глава представництва філії «Сохнут-Україна» у м. Дніпро Рафаель Хельцер (Ізраїль), які підкреслили важливість збереження пам’яті про подвиг справжніх українських героїв – Праведників народів світу.

У рамках форуму пройшла низка цікавих заходів:

-                     З доповідями, присвяченими феномену Праведників народів світу, виступили д-р Єгор Врадій, Мирослав Маринович, д-р Ігор Щупак. Говорили про дилеми морального вибору людини під час Голокосту та Другої світової війни, мотиви рятування євреїв від знищення із ризиком для власного життя та життя своїх родин, про доля Праведників народів світу Дніпропетровщини. «У важкі часи, коли руйнується моральний порядок, люди помилково відчувають загрозу від іновірців та представників інших національностей. А ще – з легкістю наклеюють на них ярлик ворога. Тому приклади зворотного, коли українці під час Другої світової рятували євреїв від знищення, дуже цінні. Про такі вчинки слід знати і пам’ятати», – підкреслив Мирослав Маринович.

-                     Круглий стіл «Пам’ять про подвиг: з родинних спогадів та сторінок книжок», під час якого завдяки скайп-зв’язку мали можливість поспілкуватися з почесним професором Університету ім. Бен-Гуріона Шимоном Редліхом (Ізраїль), який дитиною був врятований від знищення в роки Голокосту завдяки українцям і полякам, мешканцям його рідного міста Бережани. Також у рамках круглого столу учасники мали змогу подивитися відео-інтерв’ю Неллі Ципіної (Гордон) – дівчинкою вона була врятована родиною Зубкових з Дніпропетровська, які згодом отримали звання Праведників народів світу. А нещодавно на їхню честь була названа одна з вулиць нашого міста.

-                     Круглий стіл «Праведниця народів світу Наталія Левченко: подвиг на тлі буденності». Про трагічні події Голокосту у Новомосковську та родинну пам’ять про рятування євреїв розповів син Праведниці Сергій Левченко, в родині якого дотепер пам’ятають подвиг цієї жінки та її батьків. Модерували захід д-р Єгор Врадій та д-р Ігор Щупак.

-                     Презентація літератури Інституту «Ткума» з історії Другої світової війни та Голокосту (провели Зоряна Бондар та д-р Денис Шаталов). Головну увагу було присвячено книзі «Ті, хто повертають віру в людиною», яка присвячена Праведникам народів світу Дніпропетровської області і видана спільно з Дніпропетровською ОДА. Це видання, підготовлене науковими співробітниками Інституту «Ткума», ґрунтується на унікальних архівних документах, а також матеріалах ізраїльського національного меморіалу Катастрофи та Героїзму Яд Вашем. Ці дані свідчать про справжній героїзм простих селян та містян Дніпропетровщини, які з ризиком для власного життя рятували людей іншої національності від загибелі.

А завершився форум відвіданням нашого Музею «Пам’ять єврейського народу та Голокост в Україні». Науковий співробітник Валентин Рибалка провів екскурсію, закцентувавши увагу гостей на історії Голокосту в Україні, особливостях людської поведінки в роки війни, окрему увагу приділивши подвигу Праведників народів світу.