День Музеїв-2019

Міжнародний День музеїв традиційно припадає на третю суботу травня. Єврейський музей в цей день не може працювати, тож ми долучилися до відзначення Дня музеїв у неділю, 19 травня.

19 травня – День пам’яті жертв політичних репресій. Ця дата в Україні є днем жалоби. Також тема політичного насильства є невід’ємною складовою експозиції нашого Музею. Тематична спрямованість нашого Музею виключає можливість розважальних заходів. Тож, до дня Музеїв ми запропонували нашим відвідувачам низку цікавих подій просвітницького характеру.

 Вхід до Музею в цей день був безкоштовним. Кожні дві години Музеєм проводилася екскурсія – відвідувачів знайомили не тільки з традиційним єврейським світом, але окремий наголос робили на експозиціях, присвячених радянським та нацистським репресіям. Найбільший ажіотаж викликала авторська інтерактивна екскурсія директора Музею доктора Ігоря Щупака, послухати якого зібралося понад 60 охочих.

Окрім звичної можливості бачити експонати за склом вітрин, на День музеїв відвідувачі отримали змогу буквально доторкнутися до історії – бо протягом дня у Музеї проводився показ експонатів зі сховищ Музею, організований головним зберігачем фондів Людмилою Сандул. Можливість не лише побачити відображеним у відповідній експозиції, але і почути наживо світ єврейської пісні дозволив виступ солістки Дніпропетровської філармонії імені Леоніда Когана Юлії Мандич.

Окремий захід сьогоднішнього дня напряму стосувався пам’яті про жертви політичних репресій. Віктор Хазан –науковець, громадський та державний діяч, письменник провів лекцію-бесіду «Історія країни в історії родини». Спілкування з відвідувачами було присвячено радянським репресіям – від 1920-х до 1980-х рр. і тому, як вони відбивалися на долі рядових мешканців.