Презентація книги «Збережена пам'ять. Євреї у Бердянську»

11 грудня у Бердянському краєзнавчому музеї відбулась презентація книги «Збережена пам'ять. Євреї у Бердянську» (автор ідеї та керівник проекту – заслужений працівник культури України Людмила Ноздріна). Збірка видана за підтримки проекту Українського інституту вивчення Голокосту «Ткума» та Яд Вашем «Вивчення Голокосту в Україні для формування атмосфери толерантності». До участі у заході було запрошено наукового співробітника Інституту «Ткума» Валентина Рибалку.

Збірка «Збережена пам'ять. Євреї у Бердянську» знайомить читачів зі сторінками історії євреїв Бердянська з ХІХ ст. до сьогодення. У першому розділі видання подано історію Бердянського єврейського кладовища. На основі рукописної книги бердянського літописця ХХ ст. П. Архипенка «Старые кладбищенские памятники г. Бердянска» представлено каталог пам’ятників старого єврейського цвинтаря, зруйнованого у другій половині ХХ ст. Друга частина книги містить архівні документи, світлини з фондів музею щодо Голокосту у Бердянську, спогади членів бердянської єврейської громади про події Голокосту у місті. Третій розділ збірки присвячено особистостям всесвітньовідомих євреїв Бердянська – діячів культури, науки та мистецтва, – та увічненню пам’яті про них.

Участь у презентації взяли завідувач сектором оргвідділу внутрішньої політики та зв'язків з громадськістю міськвиконкому І. Шинкаренко; спеціаліст відділу культури міськвиконкому Л. Бучна; представники Бердянської єврейської громади «Тхія» на чолі з головою О. Дроздовим; головний редактор газети «Південна зоря» В. Михайличенко, голова міської організації Національної Спілки журналістів України Ю. Тисленко, голова міської організації Національної Спілки художників України С. Семендяєв; краєзнавець Є. Денисов; представники бібліотечної системи міста; співробітники Бердянського краєзнавчого музею, громадськість міста.

Відкрила захід автор видання Людмила Ноздріна, яка докладно розповіла про історію та хід реалізації проекту. Окрему увагу вона приділила подіям Голокосту у Бердянську, які замовчувалися за радянських часів.

Валентин Рибалка підкреслив громадсько-політичну та наукову актуальність даного видання, адже ще й досі широка громадськість майже незнайома з постатями визначних євреїв Бердянська: художників І. І. Бродського та Я. С. Хаста, музиканта і композитора Й. Д. Енгеля, вчених В. А. Хавкіна та Є. С. Бурксера. Науковець відзначив активну видавничу діяльність Бердянського краєзнавчого музею та зазначив, що ця книга стане ще однією візитівкою Бердянська.