Презентація документальних фільмів проекту «Більше, ніж Крим»

02 грудня у Музеї «Пам’ять єврейського народу і Голокост в Україні» презентація двох документальних фільмів проекту «Більше, ніж Крим», які зняв Інститут геостратегії імені Ісмаїла Гаспринського. Герої цих стрічок присвятили своє життя боротьбі за право кримськотатарського народу вільно жити на своїй Батьківщині. Під час заходу, який зібрав чимало гостей – мусульман, християн, іудеїв – було продемонстровано фільми:

-          «Номан Челебіджіхан. Провідник народу». На нелегку долю Номана Челебіджіхана припали організація Першого Курултаю кримськотатарського народу (1917 р.) та відродження кримськотатарської державності. Він був наділений сильною волею та духом, виступав за єдність та мирне співіснування всіх етносів, що проживали в Криму;

-          «Мустафа Джемілєв. Син Криму». Мустафа Джемілєв є найвідомішим у світі сучасним представником кримськотатарського народу. Людина-борець та визнаний моральний авторитет демократичного світу, «український Махатма Ганді» (за влучними словами Мирослава Мариновича), він обрав свій неймовірно складний шлях усвідомлено та став справжнім Лідером кримськотатарського народу.

Спікерами заходу були Голова Лігі кримськотатарських жінок, дружина Лідера кримськотатарського народу Мустафи Джемілєва Сафінар Джемілєва, генеральний директор Інституту геостратегії імені Ісмаїла Гаспринського Наріман Устаєв, історик, автор сценаріїв проекту «Більше, ніж Крим» Гульнара Бекірова, професор Українського Вільного університету у Мюнхені, науковий співробітник Українського наукового інституту Гарвардського університету Генадь Побережний, д-р Ігор Щупак.

Разом вони шукали відповіді на важливі питання нашого часу: Як пересічна людина стає надзвичайною? Чи можливий компроміс із агресором? Чи може бути мирний рух опору успішний і як боротися з історичними міфами? Ці та інші проблеми викликали жваве обговорення.

Дякуємо кожному, хто приєднався до нас!