Міжнародна школа «Згадуючи конфлікти, думаючи про минуле: разом пишемо історію» пройшла у Грузії

Протягом 14–21 жовтня у Грузії проходила міжнародна школа для студентів та аспірантів «Згадуючи конфлікти, думаючи про минуле: разом пишемо історію», організованої Берлінським відділенням міжнародного історико-просвітницького, правозахисного і благодійного товариства «Меморіал», за підтримки Міністерства закордонних справ ФРН та Незалежного фонду «Нова колекція». До участі в освітньому проекті було запрошено наукового співробітника Музею «Пам’ять єврейського народу та Голокост в Україні», аспіранта історичного факультету ДНУ ім. О. Гончара Марину Стрільчук.

Метою проекту було навчити студентів аналізувати маніпуляції історичними фактами і джерелами, протистояти розпалюванню конфліктів на основі історичної пам'яті; навчити працювати з травматичним історичним матеріалом, виходячи з принципів відповідальності, вищої цінності людського життя і гідності, поваги до культурної різноманітності.

Для участі в проекті влітку 2018 року було відібрано команди по п'ять студентів та аспірантів із України, Білорусі, Німеччини, Росії. Перший етап міжнародного наукового проекту пройшов у Києві де українські студенти з різних міст обговорювали і готували презентацію на тему конфліктних сторінок нашого минулого. Куратором української команди була доктор філософських наук, професор кафедри філософії та методології пізнання Одеського національного університету ім. І.Мечникова Оксана Довгополова.

Другий етап міжнародної школи пройшов у Грузії, де учасники з різних країн визначали больові точки пам'яті та працювали зі способами осмислення травматичного минулого. Головним змістом студентської роботи в міжнародних групах стала розробка параграфів підручника з історії, що міг би використовуватися в кожній з країн-учасниць.