Відкриття виставки «Ризикуючи життям. Рятування євреїв поляками під час Голокосту»

06 травня у Музеї «Пам’ять єврейського народу та Голокост в Україні» відбулось відкриття виставки «Ризикуючи життям. Рятування євреїв поляками під час Голокосту», на якій представлено обличчя, історії і мотивації поляків, які рятували євреїв під час Другої світової війни. Дніпро став першим українським містом, яке має можливість побачити унікальну виставку, створену Музеєм історії польських євреїв Polin (Варшава) за підтримки Польського інституту у Києві та Інституту «Ткума».

З вітальними словами до гостей Музею звернулися Консул Генерального Консульства Республіки Польща у Харкові Ян Здановський, куратор виставки, співробітник Польського інституту у Києві Марія Заїченко, директор Інституту «Ткума» і Музею Голокосту д-р Ігор Щупак. Першу міні-екскурсію виставкою провів керівник наукового відділу Музею д-р Єгор Врадій.
Після урочистого відкриття виставки було організовано відкриту дискусію за участі творців проекту. Було встановлено відеозв’язок з представницею Музею історії польських євреїв Polin пані Йоанною Круль (Ізраїль), яка розповіла про етапи створення виставки та її концепцію. Під час жвавої дискусії говорили також про мотиви порятунку євреїв представниками інших національностей, важливість збирання свідчень у очевидців страшних подій Другої світової війни і Голокосту та необхідність збереження пам’яті про трагічні сторінки минулого.
Побачити виставку усі бажаючі зможуть у Музеї «Пам’ять єврейського народу та Голокост в Україні» до середини липня.