Візит освітян із Німеччини

29 березня співробітники Інституту «Ткума» та Музею Голокосту вітали членів громадської організації «Пам'ять заради майбутнього» м. Мьорс (Німеччина). У групі здебільшого були люди, які цікавляться історією націонал-соціалістських переслідувань, колишні та працюючі вчителі – зокрема, й історик Бернхард Шмідт (голова організації), який на місцевому рівні вже багато років досліджує цю тематику та вивчає питання щодо жертв «евтаназії» в регіоні Нижнього Рейну, а також працює над створенням у своєму місті місцевого музею історії ХХ ст. За його ініціативи у 2008 р. було видано книгу «Мьорс під знаком свастики», перекладену російською мовою.

Нещодавно ця громадська організація відкрила у Мьорсі виставку «Втеча з Нижнього Рейну», яка у майбутньому стане частиною музейної експозиції. Щороку представники ГО «Пам’ять заради майбутнього» встановлюють 15 так званих «каменів спотикання» – в пам’ять про різних жертв нацизму: євреїв, свідків Єгови, представників руху спротиву та ін.

Під час зустрічі говорили про особливості збереження пам’яті про Голокост у Німеччині та Україні, рівень антисемітизму у Європі, сучасний стан єврейських громад України і, зокрема, Дніпра. Наостанок гості з Німеччини отримали у подарунок збірку документів та фотографій «Нацистський «новий порядок» в містах України», видану Інститутом «Ткума», та монографію «Бабин Яр», підготовлену за ініціативи Ukrainian-Jewish Encounter до 75-річчя трагедії Бабиного Яру.