Запрошуємо Вас взяти участь в освітньому курсі "Євреї та українці: тисячоліття співіснування"

Український інститут вивчення Голокосту «Ткума», Музей «Пам'ять єврейського народу та Голокост в Україні», Міжнародний гуманітарно-педагогічний інститут «Бейт-Хана» за сприяння ініціативи «Українсько-єврейська зустріч» (Ukrainian-Jewish Encounter) пропонують курс лекцій професора єврейської історії Північно-Західного університету (Чикаго, США) Йоханана Петровського-Штерна «ЄВРЕЇ ТА УКРАЇНЦІ: ТИСЯЧОЛІТТЯ СПІВІСНУВАННЯ».

Курс, який триватиме з 4-го по 13-е вересня 2017 року, охоплюватиме 8 лекцій (2 пари кожного навчального дня); після успішного завершення курсу студентам буде вручено офіційний сертифікат.

Курс розрахований на студентів, магістрантів, аспірантів, докторантів, вчителів та всіх, хто цікавиться історією євреїв, культурою та історією України.

Для студентів з інших міст передбачено два міні-гранту на покриття проживання та харчування на час прослуховування курсу.

Лекції відбуватимуться українською мовою з 4-го по 13-те вересня 2017 року з 15.00 – до 18.15 у приміщеннях Інституту «Ткума» (м. Дніпро, вул. Шолом-Алейхема 4/26, Центр «Менора»).

Вимоги до учасників: регулярне відвідання лекцій, виконання коротких письмових завдань та міні-курсова робота.

Для заявки на участь необхідно до 27 липня 2017 року заповнити онлайн-форму за посиланням: http://tkuma.dp.ua/index.php/ua/obrazovanie/reiestratsiia-na-osvitnii-kurs

Кількість місць обмежена!

Для слухачів з інших міст, які бажають отримати грант, необхідно надіслати CV та мотиваційний лист.

ІНФОРМАЦІЯ ПРО КУРС:

Євреї та християни на українських землях

900–1917 рр.

Звідки і коли прийшли євреї на українську землю? Хто такі хозари і яке відношення вони мають до євреїв і слов'ян? Як ставилася до іудеїв православна церква і католицькі магнати? Чим відрізняється єврейська матеріальна культура від слов'янської?

Цей інтенсивний вересневий курс з восьми 2,5-годинних лекцій пропонує новий погляд на східноєвропейську ашкеназську цивілізацію на історичних теренах України. Основну увагу буде приділено культурному, економічному, релігійному, політичному та міжконфесійному аспектам єврейської історії на широкому тлі середньовічної, ранньомодерної та модерної історії України. Під час інтерактивних занять лекційно-семінарського типу, слухачі обговорюватимуть вперше перекладені українською першоджерела з польських привілеїв та цесарських розпоряджень, равіністичних респонсів і єврейських хронік, проповідей хасидських казнодіїв та емігрантського листування; а також ознайомляться з традиційним єврейським мистецтвом. Цей курс послужить потужним підґрунтям для подальшого вивчення єврейської історії та культури в Україні та сприятиме зміцненню єврейсько-слов'янських стосунків.