Освітній семінар у Міжнародній школі вивчення Голокосту Яд Вашем

Протягом 25 лютого – 4 березня у Єрусалимі (Ізраїль) проходив семінар для українських освітян, організований Інститутом «Ткума» та Яд Вашем. Учасниками проекту стали вчителі історії та науковці з Дніпра, Києва, Львова, Кропивницького, Кривого Рогу, Миколаєва, Одеси, Рівного, Сум, Черкас, Чернігівщини.

Протягом тижня вони слухали лекції провідних фахівців Яд Вашем д-ра Зеєва Дашевського, д-ра Мордехая Юшковського, д-ра Анни Новіков та ін. Із інноваційними методами роботи з учнями українських педагогів познайомили Ноа Сігал та Ольга Дюк. Кількаденну екскурсію територією музею Яд Вашем провела досвідчений екскурсовод Ілона Енгерт. Незабутнє враження на учасників семінару справила зустріч із Якобом Векслером: зовсім маленькою дитиною він пережив Голокост, був врятований і вихований польською родиною у католицькому дусі, а згодом обрав шлях ксендза і лише на схилі днів довідався про своє єврейське коріння.

Корисним був і обмін досвідом викладання тематики Другої світової війни та Голокосту в школах і вищих навчальних закладах України. Педагоги представили свої методичні напрацювання у сфері виховної роботи, збирання свідчень усної історії, збереження пам’яті про Голокост.

Програма семінару не обмежувалася лише аудиторною роботою і вивченням експозицій музею. Щоденно була передбачена різноманітна екскурсійна програма: до музею Ізраїлю, Стіни плачу, фортеці Мосада, Мертвого моря та паломницьких святинь.