Всеукраїнський науково-практичний семінар «Пам’ять про Голокост: український та регіональний вимір»

Протягом 13–15 листопада у м. Хмельницький проходив Всеукраїнський науково-практичний семінар для вчителів історії «Пам’ять про Голокост: український та регіональний вимір», організований Інститутом «Ткума», Музеєм «Пам’ять єврейського народу та Голокост в Україні» за підтримки Міністерства освіти і науки України.

На відкритті семінару з вітальними словами виступили д-р Юрій Митрофаненко (Кропивницький), д-р Роман Михальчук (Рівне), керівник освітнього відділу Інституту «Ткума» Ірина Піскарьова. Вчителі історії з різних областей України мали можливість представити власні розробки, присвячені методиці викладання історії Другої світової війни та Голокосту, а також дослідницькі розвідки з різноманітних аспектів «остаточного вирішення єврейського питання» в Україні і пам’яті про нього.

Окрім вчителів, під час освітнього заходу д-р Фаїна Винокурова (Вінниця) виступила з лекцією-бесідою, присвяченою участі євреїв в опорі нацизму, а науковий співробітник Музею Голокосту Валентин Рибалка розповів про особливості представлення теми Голодомору та інших геноцидів експозиціях Музею. У рамках семінару також відбулись відкрита дискусія «Особливості виховання толерантності у молоді в інклюзивній освіті» (модератор – заступник директора місцевої СЗОШ№8 Валентина Маланчій) та практичне заняття по роботі з фондовими матеріалами Музею «Пам’ять єврейського народу та Голокост в Україні», яке провели Ірина Піскарьова і координатор освітніх програм Інституту «Ткума» Микола Буланий. Крім того, учасники мали можливість зустрітися з представниками громадської організації «Міжнародний фонд взаєморозуміння і толерантності» (модератор – голова Вінницької іудейської релігійної громади Ісаак Новоселецький).

Програма семінару передбачала й насичену екскурсійну програму – крім екскурсії єврейськими місцями Хмельницького, учасники відвідали старовинне місто Старокостянтинов, де зустрілися з місцевою єврейською громадою та провели церемонію вшанування пам’яті жертв Голокосту.

Після підведення підсумків семінару вчителі були нагороджені офіційними сертифікатами.