Всеукраїнський семінар з історії Голокосту для молодих вчителів історії

Протягом 01-03 лютого у Дніпрі проходив Всеукраїнський семінар для молодих вчителів історії "Актуальні проблеми викладання історії Другої світової війни та Голокосту в українських підручниках", організований Українським інститутом вивчення Голокосту "Ткума", Музеєм "Пам'ять єврейського народу та Голокост в Україні". Учасниками освітнього поректу стали вчителі історії та студенти - майбутні педагоги з 17 регіонів України.

Відкрили педагогічний семінар координатор освітніх програм Інституту "Ткума" Ірина Піскарьова та заступник директора з науково-методичної роботи Державного архіву Вінницької області д-р Фаїна Винокурова, які підкреслили важливість залучення молодих вчителів історії до участі у подібних освітніх заходах, завдяки яким можна підвищити свою кваліфікацію і ближче познайомитися з новими методиками викладання історії Голокосту.

Серед заходів, які відбулися протягом роботи семінару:
- екскурсія Музеєм"Пам'ять єврейського народу та Голокост в Україні" (провів керівник науково-музейного відділу д-р Єгор Врадій);

-музейно-освітній урок по роботі з архівними матеріалами і музейними фондами;
-відкриття виставки "Український єврейський сімейний альбом", організованої Інститутом "Centropa";
-практичне заняття з використання навчальних постерів на уроках історії від спеціаліста зі зв'язків з громадськістю Представництва ООН Вікторії Андрієвської;
-лекція проф. Костянтина Баханова "Принципи добору документального матеріалу до теми "Друга світова війна";

-практичне заняття з методики роботи з історичними джерелами щодо висвітлення історії Голокосту (провела д-р Фаїна Вінокурова);

- перегляд театральної вистави "Наодинці з Богом" за мотивами щоденників Януша Корчака, організованої Театром європейської драматургії "Дзвін".

Директор Інституту "Ткума" і Музею Голокосту д-р Ігорь Щупак провів дві лекції-бесіди, присвячені  особливостям висвітлення історії Голокосту і Другої світової війни на сторінках сучасних шкільних підручників з історії.

У рамках семінару відбувся "круглий стіл" (модераторами виступили Ірина Піскарьова та вчитель історії Рівненської гімназії "Гармонія" д-р Тарас Пилипович), під час якого вчителі мали можливість поділитися власним досвідом викладання історії Голокосту та Другої світової війни.