Стажування у Національному інституті вивчення Голокосту імені Елі Візеля у Бухаресті

Протягом 21 вересня – 05 жовтня науковий співробітник Українського інституту вивчення Голокосту «Ткума», Музею «Пам’ять єврейського народу та Голокост в Україні» Ірина Радченко проходила стажування в Національному інституті вивчення Голокосту імені Елі Візеля (м. Бухарест, Румунія). Заснований у 2009 р. румунським урядом, інститут має у своєму розпорядженні значний обсяг документів з проблематики Голокосту з державних архівів Румунії, а завдяки своїм контактам із міжнародними науковими інституціями – й із США, Канади, Німеччини та інших країн. Маючи статус національного, інститут проводить низку наукових конференцій, методологічних семінарів для вчителів з метою дослідження ролі Румунії у Голокості. Бібліотека інституту містить багато книг, присвячених як власне Голокосту в Румунії, так й іншим темам (антисемітизм, міжнаціональні стосунки після Другої світової війни тощо).

Серед архівних ресурсів є чимало документів, присвячених геноциду ромів на теренах Трансністрії у 1939–1944 рр., з якими Ірина Радченко мала можливість ознайомитися. Це переважно документи виконавчої влади на місцях, де мова йде про депортації ромського населення окремих регіонів Румунії до Губернаторства «Трансністрія» під час Другої світової війни. Ці матеріали будуть використані при створенні постійної експозиції у Музеї «Пам’ять єврейського народу та Голокост в Україні», присвяченої трагедії ромського народу.

«Загалом, стажування в інституті надало змогу опрацювати значний обсяг матеріалу, що буде використано у подальшій науковій роботі, – зазначила Ірина Радченко, – наукові співробітники інституту розповіли про можливість публікації з проблематики Голокосту в науковому журналі «Голокост: вивчення та дослідження», участі у конференціях та воркшопах».