Міжнародний симпозіум «Імперії, колонії та голод в історико-порівняльній перспективі»

Протягом 05–06 червня у Києві проходив Міжнародний публічний симпозіум «Імперії, колонії та голод в історико-порівняльній перспективі», організований Науково-освітнім консорціумом вивчення Голодомору при Канадському інституті українських студій (HREC) на чолі з проф. Френком Сисиним (Канада), Українським центром вивчення Голодомору (на чолі з проф. Людмилою Гриневич) спільно з партнерами: Інститутом історії України НАН України, Благодійним фондом «Українсько-єврейська зустріч», Українським інститутом вивчення Голокосту «Ткума», проектом «Вивчення Голокосту в Україні для формування атмосфери толерантності» та ін.

У центрі дискусій перебували питання, пов’язані зі з’ясуванням механізмів політики творення голоду (в Україні, Бенгалії, Китаї), способів їх замовчування і приховування, наслідків такої політики та реакцій національних, антиімперських і антиколоніальних рухів. Окрема увага була приділена темі Голокосту та питанням про знищення голодом у гетто і концтаборах.

Серед учасників симпозіуму – провідні українські та зарубіжні науковці – Кирил Феферман (Ізраїль), Андреа Граціозі (Італія), Зіябек Кабульдінов (Казахстан), Оля Андрієвська, Стефан Величенко, Богдан Клід, Пітер Грей, Жанам Мукерджі, Роман Сербин, Френк Сисин (Канада), Гвідо Гаусман (Німеччина), Марк фон Гаґен, Майкл Хетчер, Пол Шапіро (США), Владислав Гриневич, Людмила Гриневич, Ярослав Грицак, Алла Киридон, Андрій Куликов, Станіслав Кульчицький, Гульнара Бекірова, Олександр Лисенко, Юрій Рубан, Володимир Тиліщак, Ігор Щупак (Україна), Лусьєн Б’янко (Франція), Тетяна Вороніна (Швейцарія) та ін.

У рамках симпозіуму також відбувся круглий стіл «Продовольство як зброя в сучасному світі».